Pozitif Psikoterapi ve Değişim

‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.’
Heraklitos

En genel tanımıyla psikoterapi, kişinin / danışanın bozulan ya da zayıflayan ruh sağlığı için belli bir bilimsel kuram ya da kuramlara bağlı kalınarak uzman bir profesyonelden aldığı destektir. Son yıllarda global anlayışta ve ülkemizde psikoterapinin ruh sağlığı üzerindeki iyileştirici gücü kabul edilmiştir.

Psikoterapide amaç; süreci yaşamaktır. Psikoterapi, bir hedef belirleyip oraya ulaşmak değildir. Hedefe ulaşma sürecinin kendisidir psikoterapi. Bu süreçte danışanla kurulan teröpatik ilişki, kullanılan teknikler, yapılan analizler danışanın sorununu/sorunlarını çözer veya ( en zayıf ihtimalle) kontrol altına alınmasını sağlar.

Pozitif psikoterapi ise; ‘+’ lar ile ‘-‘ leri bir arada kabul eder ve bunları dengeli bir şekilde götürebilmeyi hedefler. Yani her şeye sadece pozitif bir bakış açısıyla bakan bir ekol değildir.

Pozitif psikoterapi, istisnasız her insanın iki yeteneği olduğuna inanır. ‘Bilme’ ve ‘Sevme’ yeteneği. Pozitif psikoterapinin hedefi bu iki yeteneğin bütünleşmesini sağlayarak yukarıda bahsedilen dengeli hayatı sağlayabilmektir.

Hayatta hepimizin yaşadığı / yaşayacağı gibi bizi mutsuz eden olaylar vardır ve olacaktır. Acı doğru bir şekilde yaşanırsa beraberinde pozitif değişimi de getirecektir. Yaşam amacımız; hiç acı çekmemek, mutsuz olmamak olmamalıdır. ( Çünkü bu sadece bizim kontrolümüzde olan bir durum değildir.) Bizi mutsuz edecek olaylar ile karşılaştığımızda mevcut kapasite ve kaynaklarımızı aktif hale getirebilmek olmalıdır, amaç. Yaşam, olayları insanın içindeki yetenekleri geliştirmek için birer fırsattır.

Ama kişinin bu durumu fırsata çevirebilmesi için de öncelikle kendisini ‘+’ ve ‘-‘ leri ile çok iyi tanıması gerekir ki psikoterapi de zaten kişiye bu fırsatı veren, kişinin kendisiyle temasa geçmesini sağlayan çok etkili bir süreçtir.

Unutulmamalıdır ki sağlıklı insan, sorunları olmayan insan demek değil, bu sorunları halledebilecek durumda olan insan demektir. İşte tam da bu noktada değişim de kaçınılmazdır.

Pozitif değişiminizin bol olması dileğimle…